فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال بیستم شماره 2 (تابستان 1401)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال بیستم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صابر کلهری*، فرشاد محمدیان صفحات 165-182
    توانمندسازی اقتصادی زنان با حقوق بشر و عدالت اجتماعی مرتبط بوده و برای توسعه انسانی بسیار مهم است. برنامه توسعه سازمان ملل متحد نشان داده است که توانمندسازی اقتصادی زنان نقش مهمی در از بین بردن تبعیض جنسیت و توسعه پایدار دارد همچنین افزایش توانمندی اقتصادی زنان از طریق دسترسی و کنترل منابع ارزشمند ، تاثیرات مثبتی بر رفاه زنان و نسل آینده دارد و از این رو ، توانمندسازی اقتصادی زنان به سرمایه انسانی و قابلیت های انسانی نیز کمک می کند. مطالعه حاضر باهدف تاثیر دسترسی مالی بر میزان توانمند سازی اقتصادی زنان در کشورهای خاورمیانه با استفاده از داده های تابلویی طی سال های 2004 الی 2018 و روش گشتاور های تعمیم یافته (GMM) انجام گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که توانمند سازی اقتصادی با بهبود دسترسی مالی افزایش می یابد به گونه ای که با افزایش 1 درصدی در تعداد شعب بانک های تجاری میزان توانمند سازی اقتصادی به اندازه 37/0 درصد افزایش می یابد همچنین متغیرهای امید به زندگی، تحصیلات و هزینه های زندگی رابطه مثبت و معنادار و متغیر تولید ناخالص داخلی سرانه رابطه معنادار و منفی با توانمند سازی اقتصادی دارند لذا پیشنهاد می شود که دولت ها، سازمان ها و افراد سیاستگزار تدابیری را در جهت تسهیل و بهبود و افزایش اهدای وام های خود اشتغالی برای زنان در جهت فعال سازی آن ها در جامعه و بازار کار بیندیشند همچنین با ارایه برنامه هایی در جهت افزایش سطح سواد و دانش زنان جامعه و با اجرای طرح ها و برنامه های توسعه ای و در مجموع با ارایه خدمات جامع در جهت افزایش سلامت و طول عمر زنان، توانمندی اقتصادی زنان را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی اقتصادی، دسترسی مالی، زنان، گشتاورهای تعمیم یافته، خاورمیانه
  • فاطمه منصوریان راوندی*، نرگس نیکخواه قمصری، محمد گنجی، سوسن باستانی صفحات 183-207
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و طرح نظرات زنان و مردان دانش آموخته شاغل و چگونگی برساخت جنسیت در فضای کسب وکار است. این پژوهش ضمن اجتناب از نگاه تک بعدی و جزیره ای در تحلیل موضوع اشتغال و جنسیت، از روش نظریه داده محور استفاده نموده است. داده های کیفی با کمک ابزار مصاحبه نیمه ساخت یافته و با روش نمونه گیری هدفمند از 22 نفر از زنان و مردان دانش آموخته شاغل در شهر تهران و با نرم افزار MAXQDA و روش نظریه داده محور تفسیر شده است. مدل پارادایمی حاصل از تفسیر نظرات جامعه هدف این پژوهش نشانگر آن است که در تعامل با مجموعه ای از شرایط همچون شرایط علی (مناسبات جنسیتی حاکم بر فضای کار، باورهای جنسیتی و قواعد ساخت دهنده)، شرایط زمینه ای (چالش های فضای کار، ماهیت فضای کار و حمایت شبکه های ارتباطی)، شرایط مداخله گر (آشنایی با جایگاه حرفه ای، کیفیت شغلی و پارادوکس دانشگاه و بازار کار)، و پدیده هسته (ساخت جنسیتی اشتغال) معنا می یابد. زنان شاغل وقتی در شرایط دسترسی نابرابر به فرصت ها و منابع قرار می گیرند، با استراتژی کنشگری فعال خود می توانند نحوه دسترسی به منابع را تغییر دهند؛ اما این به معنای آزادی مطلق نیست و ساختار حاکم بر فضای کار با قواعد و منابعی مانند مناسبات جنسیتی، باورهای جنسیتی، قواعد ساخت دهنده، فقدان حمایت شبکه های ارتباطی، فضای کار آمرانه، چالش های محیط کار و تناقض بین خروجی دانشگاه و  نیازهای بازار کار، کنش آنها را تغییر داده و با محدود کردن زنان، الزام آور بودن خود را نشان می دهد. مردان همچون زنان به وجود نوعی سلطه مردانه در کار، وجود قوانین تبعیض آمیز، چالش های فضای کار، و پارادوکس دانشگاه و بازار کار در به حاشیه راندن زنان اذعان داشتند. بر مبنای این نتایج و نگاه چندمتغیره به برساخت جنسیت در فضای کار، دست یافتن زنان به امکان مشارکت بیشتر و سوق یافتن فضای کار به سمت بی سالاری جنسیتی، در تعامل با بازاندیشی در سیاست گذاری های اشتغال، اصلاح نگرش مدیران، و برقراری توازن قدرت در خانواده امکان پذیر خواهد شد.
    کلیدواژگان: جنسیت، اشتغال دانش آموختگان، فضای کسب وکار، ساخت جنسیتی اشتغال
  • یحیی کمالی، کیانا کامیابی* صفحات 209-234
    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی و رتبه بندی چالش های سیاسی و حقوقی ورود زنان به مناصب سیاسی در جمهوری اسلامی ایران است. روش پژوهش شامل دو مرحله کیفی و کمی است. مرحله کیفی برای شناسایی چالش هاست که با روش تحلیل مضمون انجام شده است. در این مرحله، روش نمونه گیری از داده ها، نمونه گیری هدفمند بوده است. مرحله دوم به روش کمی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP است. در این مرحله ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مقایسه زوجی شامل 32 چالش برای رتبه بندی چالش ها در اختیار خبرگان این حوزه قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که چالش های ورود زنان به مناصب سیاسی شامل دو مضمون چالش های سیاسی و حقوقی است. چالش های سیاسی خود به دو مضمون فرعی چالش های حکومتی و غیرحکومتی تقسیم می شوند. رتبه بندی چالش ها نیز به این صورت است که چالش های سیاسی با وزن 694/0 رتبه اول و چالش های حقوقی با وزن 0.306 رتبه دوم را کسب کرده است. در بین زیرمعیارهای چالش سیاسی، چالش های حکومتی با وزن 713/0 رتبه اول و چالش های غیرحکومتی با وزن 0.287 رتبه دوم را کسب کرده است. از بین 32 چالش، سلطه مردان در سیاست (مردسالاری) با وزن نهایی 0.07719 رتبه اول را کسب کرده است. بعد از آن، فرهنگ اداری مردسالار با وزن نهایی 0.05542 رتبه دوم و فقدان حمایت قانونی از زنان با وزن نهایی0.05263 رتبه سوم را کسب کرده اند. یافته های پژوهش بیانگر این است که چالش های سطح کلان مرتبط با ساختار سیاسی نسبت به چالش های فردی و سطح خرد اهمیت بیشتری دارند. این نتایج با برخی از آثار پژوهشی همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: زنان، مناصب سیاسی، چالش های سیاسی، چالش های حقوقی، ایران
  • سمانه منصوری، عادل پیغامی*، عاصمه قاسمی صفحات 235-258

    یکی از علت های حضور ناموفق زنان در عرصه کارآفرینی، نارسایی در نظریه پردازی و نقیصه های موجود در سیاست گذاری است که مطالعات جدید در زمینه رویکردهای جدید و سازگار با ابعاد جنسیتی در عرصه کارآفرینی زنان به همین منظور ارایه شده است؛ بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر شناخت رویکردها و رهیافت های نوین مطالعات جنسیت در حوزه کارآفرینی زنان بوده که آیا با به کارگیری آنها می توان ضمن تقلیل نارسایی ها، فرصت های جدید در نقش آفرینی زنان در توسعه ایجاد کرد؟ جهت پاسخ، ابتدا مهم ترین رهیافت های نظری جدید در زمینه کارآفرینی زنان استخراج و دسته بندی گردید. سپس به منظور اعتبارسنجی و تکمیل آنها، مصاحبه هایی نیمه ساخت یافته از نمونه نوزده نفری از استادان، مدیران و کارآفرینان زن موفق انجام گرفته و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. توانمندی در خودشناسی، پیشرو بودن زنان در امور خیریه، مکمل بودن نقش های خانوادگی و اجتماعی، و ارزش افزوده زنانه مواردی از مجموع 47مضمون اصلی هستند که با تلاقی خصیصه های فراجنسیتی کارآفرینی با نقش های جنسیتی زنان در عرصه عینی و عملی، می توان به چارچوب مفهومی جدیدی در مقوله کارآفرینی زنان دست یافت که ضمن ایجاد فرصت های نوین، در کاهش موانع و نارسایی های متعارف نیز موثر باشد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، توسعه، مطالعات جنسیت، اقتصاد خانواده، ارزش افزوده زنانه
  • مرضیه سمائی صحنه سرائی، رحیم خستو*، سعید مقیمی صفحات 259-285
    زنان، به عنوان نیمی از شهروندان جامعه، درصورت به رسمیت شناختن حقوق برابرشان با مردان، می توانند نقشی کاربردی و اساسی در توسعه پایدار ایفا کنند. نهادها و سازمان های مدنی همچون احزاب و سمن ها نقش موثری در توسعه سیاسی و سیستم توزیع قدرت داشته و با جلوگیری از انحصار قدرت در دست گروه یا قشر خاص، منجر به اصلاح ساختار سیاسی و اجتماعی کشور می شوند و درصورت کاربست درست و منطقی، منجر به مشارکت بیشتر زنان خواهند شد. در پژوهش پیش رو مشکلات زنان کنشگر در دو دهه 70 و 80 و میزان مشارکت و نحوه عاملیت آنها در احزاب و سازمان های مردم نهاد بیان شده است، و به این پرسش های اساسی پاسخ داده شده که علل مشارکت بیشتر زنان در سازمان های مردم نهاد نسبت به احزاب سیاسی طی دهه های 70 و 80 چیست و چه عواملی باعث گردیده احزاب سیاسی در حوزه فعالیت های زنان به کارویژه های مطلوب خود دست نیابند. برای یافتن پاسخ این سوالات از روش کیفی و توصیفی سود برده شده است. نتایج مطالعات اسنادی، کدگذاری و مقوله بندی داده های مصاحبه ها ازطریق نرم افزار MAXQDA  و بهره گیری از روش تحلیل محتوا و تیوری داده بنیاد نشان داد که هرچند احزاب سیاسی بعد از سال های دهه 70 و 80 مدعی گسترش نقش زنان در عرصه سیاسی و اجتماعی بوده اند، به دلیل ماهیت احزاب سیاسی در ایران، این مهم در سطوح عالی به ندرت اتفاق افتاده است و سازمان های مردم نهاد تا حدود بسیار زیادی از وضعیت بهتری برای حضور، گسترش و ایفای نقش مشارکت جویانه زنان برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: مشارکت، احزاب، سازمان های مردم نهاد، مشارکت سیاسی، عدالت جنسیتی، تبعیض جنسیتی
  • زینب مرادی نژاد، محمدتقی کرمی*، سعیده امینی، سعید ذکایی صفحات 287-314

    زنان ایرانی جهت ورود به عرصه سیاست یا مواجهه با امر سیاسی، استراتژی های متنوعی درپیش می گیرند که هدف این پژوهش، فهم آنها از منظر زنان است. منظور از استراتژی، راهبردهای کلانی است که می توان در مجموع از رفتارهای فرد در موقعیت های گوناگون کشف کرد و در نوشتار حاضر بدین معناست که زنان ایرانی از چه سازوکارهای جهت ورود به عرصه سیاست و مواجهه با امر سیاسی استفاده می کنند؟ به این منظور چارچوب مفهومی با رویکردی تفسیری - انتقادی و با اتکا به مفاهیم حساسی همچون درک از نابرابری جنسیتی، تجربه متفاوت (تجربه زیسته زنانه) و پیشروی آرام منبعث از دیدگاه هایی همچون فمینسیم رادیکال و نظریه آصف بیات، تدوین شد. این پژوهش با رویکرد کیفی (مصاحبه های فردی و گروهی) و با روش تحلیل مضمون انجام شده است. براساس نتایج این پژوهش چهار گونه استراتژی مقاومت جنسیتی جسورانه، بی عملی منتظرانه، سیاست ورزی زنانه (استراتژی نرم)، و عزلت گزینی مایوسانه به دست آمده اند. ازاین رو می توان گفت با توجه به تفاوت شیوه آگاهی و منشا آن در افراد، گزینش استراتژی و راهبرد نیز در بین زنان متفاوت است و به دنبال آن تکثری از الگوهای عاملیت و سوژگی زنان در میدان سیاست وجود دارد. علاوه براین نتایج پژوهش حاکی از دو نکته مهم است: 1. حساسیت های جنسیتی و کنشگری سیاسی زنان پیونده خورده و جدایی ناپذیرند. 2. جنسیت را می توان به عنوان یکی از بردارهای تعیین کننده کنشگری سیاسی در عرصه خرد و کلان دانست.

    کلیدواژگان: زنان و امر سیاسی، مقاومت جنسیتی جسورانه، بی عملی منتظرانه، سیاست ورزی زنانه (استراتژی نرم)، عزلت گزینی مایوسانه
  • زهرا رضایی نسب* صفحات 315-341
    توسعه هر کشور در گرو استفاده بهینه از همه امکانات، به ویژه نیروی انسانی، است که یکی از مهم ترین و کلیدی ترین سرمایه های آن کشور به شمار می آید و بی شک در این میان نقش نیروی انسانی متخصص بیش از دیگران است. هدف از این تحقیق، مطالعه زمینه ها و بسترهای شکل گیری بیکاری فارغ التحصیلان دختر در شهر ایلام با استفاده از روش کیفی، و به طور خاص رویکرد روشی داده بنیاد، می باشد. جامعه موردمطالعه پژوهش شامل کلیه فارغ التحصیلان دختر دانشگاهی بیکار از بازه زمانی 1390 تاکنون در همه رشته های دانشگاهی شهر ایلام می باشد. حجم نمونه، 20 مورد براساس اشباع نظری تعیین شده و اعتبار یافته ها ازطریق تطبیق با نظر داوران متخصص و مطلعان کلیدی تامین گردیده است. در این پژوهش اطلاعات ازطریق مصاحبه ژرفانگر و به صورت نیمه ساختاریافته گردآوری شده است. تحلیل مصاحبه های فارغ التحصیلان، به شکل گیری چهارچوب مفهومی در قالب تعریف و درک زنان فارغ التحصیل از پدیده بیکاری، شرایط زمینه ای در قالب «نهادینه نشدن فرهنگ کار»، «محدودیت های ساختاری»، «فرهنگ ایلی به مثابه عامل بازدارنده»، شرایط میانجی در قالب «ضعف مدیریتی»، «ضعف سرمایه های انسانی»، «فرسایش سرمایه اجتماعی» انجامید. با درنظر گرفتن ارتباط بین مقوله های ذکرشده، درنهایت مقوله توسعه اجتماعی نامتوازن به عنوان مقوله هسته انتخاب شد.
    کلیدواژگان: بیکاری، فارغ التحصیلان، نظریه زمینه ای، شهر ایلام
|
  • Saber Kalhori *, Farshad Mohammadian Pages 165-182
    Women's economic empowerment is related to human rights and social justice and is very important for human development. The United Nations Development Program (UNDP) has shown that women's economic empowerment plays an important role in eliminating gender discrimination and sustainable development. Also, increasing women's economic empowerment through access to and control of valuable resources has positive effects on the well-being of women and the next generation, and therefore, women's economic empowerment also contributes to human capital and human capabilities. The present study was conducted to investigate the effect of financial access on women's economic empowerment in Middle Eastern countries using generalize method of moments (GMM) panel data from 2004 to 2018. The results showed that economic empowerment increases with improving financial access, so that with a 1% increase in the number of commercial banks branches, economic empowerment increases by 0.37%. Also, the variables of life expectancy, education and cost of living have a positive and significant relationship and the variable of GDP per capita has a significant and negative relationship with economic empowerment. Therefore, it is suggested that governments, organizations and policy makers consider measures to facilitate, improve and increase the granting of self-employment loans to women in order to activate them in society and the labor market. Also, by providing programs to increase the level of education of women in society and by implementing development plans and programs and in general by providing comprehensive services to increase women's health improves women's economic empowerment.
    Keywords: economic empowerment, Financial Access, Women, Generalize method of moments, Middle East
  • Fatemeh Mansourian *, Narges Nikkhah Ghamsari, Mohammad Ganji, Sousan Bastani Pages 183-207
    The main purpose of this study is to investigate and present the viewpoints of employed men and women graduates and the construct of gender in the workplace. In this study, in addition to avoiding one-dimensional and narrow view in the analysis of employment and gender, a GrandedTheory approach and  an exploratory one were employed. The qualitative data were collected through semi-structured interviews and purposive sampling method from 22 educated men and women working in Tehran. The data were analyzed with MAXQDA software and data-driven theory method.The paradigm model obtained from interpreting the viewpoints of the population under study indicated that the core phenomenon (gender construction of employment) could be defined based on the interactions of factors such as causal conditions (gender relations governing the work environment, gender beliefs and constructive rules); underlying conditions (challenges of the workplace, the nature of the workplace and the support of communication networks) and intervening conditions (recognizing the professional position, job quality and the paradox of the university and the labor market). While confirming qualitative findings, the analysis of data revealed that women experienced the gender construct and unequal access to resources more than men in workplace. In the final analysis it could be said that working women, when exposed to unequal access to opportunities and resources, can change the way of access to resources with their active action strategy, but this does not imply absolute freedom. The structure is imposed by rules and resources such as gender relations in the workplace, gender beliefs, constructive rules, lack of communication network support, authoritarian work environment, workplace challenges and paradoxes between the university and the labor market and it changes and limits women actions. Men, like women, acknowledged the existence of a masculine dominant environment in work, the existence of discriminatory laws, the challenges of the workplace, the paradox of the university, and the tendency of the labor market to exclude and marginalize women.  Based on these results and a multivariate view of gender construction in the workplace, it is possible for women to achieve greater participation and leading the workplace to move towards avoiding gender domination by reviewing the employment policies, reforming managers' attitudes and balancing power in the family.
    Keywords: gender, graduate employment, Business environment, gender construction employment
  • Yahya Kamali, Kiana Kamyabi * Pages 209-234
    This research aims to identify and rank the political and legal challenges of women taking political positions in the Islamic Republic of Iran. The research method consists of two qualitative and quantitative stages.  The qualitative stage ,  which attempts to identify the challenges, that has been done by thematic analysis method. At this stage, the data sampling method was purposive sampling. The quantitative method using the AHP, at this stage, the data collection tool, a Pairwise comparison questionnaire including 32 challenges to rank the challenges were provided to experts in this field. Findings show that the challenges of women taking political positions include two types of challenges: political and legal ones. Political challenges themselves are divided into two sub-themes, governmental and non-governmental. The ranking of challenges is as follows: political challenges with a weight of 0.694 have gained the first rank and legal challenges with a weight of 0.306 have gained the second rank. Among the sub-criteria of political challenge, governmental challenges with a weight of 0.713 have the first rank and non-governmental challenges with a weight of 0.287 have the second rank. Among the 32 challenges, male dominance in politics (patriarchy) with a weight of 0.07719 has won the first place. After that, the patriarchal administrative culture with a weight of 0.05542 ranked second and the lack of legal protection for women with a weight of 0.05263 ranked third. Findings show that macro-challenges related to political structure are more important than individual challenges and micro level. These results are consistent with some other researches .
    Keywords: Women, Political Positions, Political challenges, Legal Challenges, Iran
  • Samaneh Mansouri, Adel Peyghami *, Asemeh Ghasemi Pages 235-258

    One of the reasons for the unsuccessful presence of women in the field of entrepreneurship is the lack of theorizing and the shortcomings in policy making. New studies in the field of new approaches compatible with gender dimensions in the field of women entrepreneurship have been presented for this purpose. The main question of the present study is what the new approaches and approaches in the field of women entrepreneurship are? Can these new approaches and developments in gender studies, while reducing inadequacies, create new opportunities for women to play a better role in development? To answer these questions, first the most important new theoretical approaches in the field of women entrepreneurship were identified and categorized. Then, in order to evaluate and complete them, semi-structured interviews were conducted with a sample of 19 university professors, managers, as well as a number of successful female entrepreneurs, and thematic analysis method was used to analyze the collected data.Empowerment in self-knowledge, women being pioneers in charity works, complementarity of family and social roles, Women creating surplus value are some of the 47 main themes identified in this study. This means that by intersecting the transgender characteristics of entrepreneurship with the gender roles of women in the objective and practical field, a new conceptual framework in the field of women entrepreneurship can be achieved that can lead to new opportunities, as well as reduce barriers and shortcomings.

    Keywords: women entrepreneurship, Development, Gender Studies, household Economics, Women value creation
  • Marzieh Samaei Sahnesaraei, Rahim Khastu *, Saeed Moghimi Pages 259-285
    Women, as half of the citizens of the society, can play an efficient and fundamental role in sustainable development if  equal rights of men and women are recognized and implemented in the society. Civil institutions and organizations such as parties and NGOs have an effective role in the political development and the distribution of power system, and they lead to reform the political and social structure of the country by preventing the monopoly of power of a particular group or stratum, and if used correctly and rationally, they will lead to the more participation of women.  In this study, the problems of women activists in the two decades of 1370s and 1380s and the extent of their participation and the manner of their agency in parties and NGOs have been discussed, and the following basic questions were answered:  what are the reasons for more participation of women in NGOs than political parties during the 1370s and 1380s and what factors have caused political parties in the field of women's activities that they have not not achieved their desired functions. Qualitative and descriptive methods have been used to find the answers to the questions. The results of documentary studies, coding, and categorization of interview data through MAXQDA software and the use of content analysis method and data-oriented theory showed that although political parties after the 70s and 80s claimed to expand the role of women in political and social fields, this important goal has rarely been achieved at the highest levels due to the nature of political parties in Iran, and NGOs have, to a large extent, been in a much better position in presenting, expanding, and playing the participatory role of women.
    Keywords: participation, parties, Non-Governmental Organizations (NGOs), political participation, Gender Justice, Gender discrimination
  • Zeinab Moradinezhad, MohammadTaghi Karami *, Saeedeh Amini, Saeed Zokaei Pages 287-314

    Iranian women adopt various strategies to enter the field of politics or to face political issues. The purpose of this study is to understand these strategies from the perspective of women. Strategy refers to large-scale approaches that can be explored as a whole from individual behaviors in different situations, and in the present article, we are particularly concerned with mechanisms Iranian women use to enter politics and confront political issues and problems? For this purpose, a conceptual - critical approach was developed with an interpretive approach relying on sensitive concepts such as understanding gender inequality, different experience (female lived experience) and slow progression from perspectives such as radical feminism and that of Asif Bayat. This research has been done with a qualitative approach (individual and group interviews) and with the method of content analysis. Based on the results of this study, four types of strategies were identified:  bold gender resistance, anticipatory inaction, feminine political attitude (soft strategy) and desperate isolation. Thus it can be said that due to the difference in the method of awareness and its origin in different individuals, the choice of strategy is different among women, and consequently there is a multiplicity of patterns of agency and subjectivity of women in politics. In addition, the results of the study indicate two important points: 1. Gender sensitivities and women's political activism are interconnected and inseparable. 2. Gender can be considered one of the determining factors of political activism in the micro and macro arenas.

    Keywords: Women, Politics, Bold Gender Resistance, Expected Inactivity, Women's Politics (Soft Strategy), Desperate Isolation
  • Zahra Rezaeinasab * Pages 315-341
    The development of any country depends on the optimal use of all facilities, especially human resources, which is one of the most important and key assets of that country, and undoubtedly the role of specialized human resources is more than others. The purpose of this study is to study the contexts and contexts of unemployment formation of female graduates in Ilam city using a qualitative method and in particular the methodological approach of grounded theory. The study population includes all unemployed female university graduates from the period 1390 until now in all university fields in Ilam. The sample size was determined based on theoretical saturation, and the validity of the findings was provided by confirmation and matching with the opinions of expert judges and key informants. In this study, information was collected through in-depth interviews and semi-structured. Analysis of graduate interviews led to the formation of a conceptual framework in the form of definition and understanding of female graduates of the phenomenon of unemployment, background conditions in the form of "non-institutionalization of work culture", "structural constraints", "tribal culture as a deterrent" Mediating conditions in the form of "managerial weakness", "weakness of human capital", "erosion of social capital".Considering the relationship between the mentioned categories, the category of unbalanced social development was finally selected as the core category.
    Keywords: Unemployment, Graduates, Grounded theory, Ilam City